The Dude i połączenia

Wszystkie tematy związane z tematyką systemu MikroTik.

The Dude i połączenia

Postprzez ygrecki » So, 09-10-2010 16:20

Od niedawna przyszlo mi uzywac The Dude, jedno z pytan to czemu przy dodawaniu łącza (Add Link) i wybraniu Mastering Type: routeros nie ma zadnych informacji? Wybierajac snmp wszystko ok widac interfejsy, predkosci itd, wybierajac routeros w liscie Interfaces jest pusto? Co ciekawe sporadycznie po wybraniu routeros na niektorych linkach jest lista interfejsow. Nie wize zaleznosci od wersji systemu na urządzeniach polaczonych danym linkiem ktora by powodowala ze nic w liscie niema albo jest przy opcji routeros.
ygrecki
Znawca
 
Posty: 383
Dołączył(a): Cz, 26-04-2007 22:13
Lokalizacja: Wisla
Numer GG: 2551507

Re: The Dude i połączenia

Postprzez maniek990 » N, 10-10-2010 06:47

Witaj.
Wszystko działa poprawnie, wyświetlają się nazwy łącz i wszystkie inne rzeczy.
Pytanie podstawowe - czy na MT masz zainstalowaną paczkę DUDE? Jak nie będziesz miał jej zainstalowanej to będziesz miał taki efekt. No i oczywiście najlepiej jak w obiekcie zaznaczysz że jest to routeros, wpiszesz użytkownika i hasło
Powodzenia :)
maniek990
Znawca
 
Posty: 73
Dołączył(a): Śr, 13-05-2009 09:46

Re: The Dude i połączenia

Postprzez shou » Cz, 18-11-2010 20:05

Posiadam włączoną opcję RouterOS, paczek DUDE nie posiadam i mam możliwość wyboru router oes jako rodzaj zarządzania przy połączeniach pomiędzy urządzeniami.
Być może posiadasz firewalla który to blokuje (na MT) lub w IP->Services masz za wąską maskę względem serwera Dude. ja miałem taki problem że serwer miałem w klasie 192.168.133.0/16 a z MT miałem w klasie 192.168.13.0/24. W IP->Services miałem available from: 192.168.13.0/24. Zatem serwer Dude nie mógł korzystać z usług tego MT.
Sztuka życia: móc zaspokoić głód zachowując apetyt
Avatar użytkownika
shou
Znawca
 
Posty: 366
Dołączył(a): Śr, 27-09-2006 12:10


Powrót do MikroTik



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości