The DUDE

Wszystkie tematy związane z tematyką systemu MikroTik.

The DUDE

Postprzez newshade » Śr, 22-12-2010 00:06

Mam mikrotika RG750G dlaczego nie mogę go zdiagnozować za pomocą programu dude? Wybierając opcje badaj podczas dodawania urządzenia do mapy mikrotik blokuje adres jak mam ustawiony na karcie sieciowej i tracę z nim łączność dopóki nie zmienię adres na inny i tak w kółko.
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez ygrecki » Śr, 22-12-2010 15:14

Jak masz na nim bridge'a to ustaw Admin MAC Address. Moze cos na fw?
Obrazek - Zobacz mnie na GoldenLine
ygrecki
Znawca
 
Posty: 379
Dołączył(a): Cz, 26-04-2007 22:13
Lokalizacja: Wisla
Numer GG: 2551507

Re: The DUDE

Postprzez newshade » Cz, 23-12-2010 00:50

Mam bridge tylko jaki Admin MAC Address mam wpisać?
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez ygrecki » Cz, 23-12-2010 10:52

Dwa pola wyzej (w WinBox) jest MAC Address - skopiuj go i tyle. Mozesz dac tez MAC portu ether1. To po prostu bedzei identyfikator bridge'a. Jak nie ma Admin MAC Address to czasem widzisz swoj sprzet pod jednym MACkiem a czasem pod innym i moga byc problemy
Obrazek - Zobacz mnie na GoldenLine
ygrecki
Znawca
 
Posty: 379
Dołączył(a): Cz, 26-04-2007 22:13
Lokalizacja: Wisla
Numer GG: 2551507

Re: The DUDE

Postprzez newshade » Pt, 24-12-2010 01:09

Włączyłem MAC Adress na bridge i dalej to samo. Dodając nowe urządzenie w programie The Dude i wybierając opcje badaj blokuje mi dostęp do serwera dopóki nie zresetuje neostrady żeby zmieniło mi adres IP. Co może być jeszcze nie tak?
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez ygrecki » Pt, 24-12-2010 15:12

No to moze Twoj modem z neo wykrywa skanowanie jako atak. Skanowanie po portach itd jak tam w DUDE ustawisz. Sprawdz to czy nie ma na neo jakiegos zabezpiecznia typu firewall syste IDS czy cos. Poza tym nie za bardzo wiem jak przez neo skanujesz urzadzenia?
Obrazek - Zobacz mnie na GoldenLine
ygrecki
Znawca
 
Posty: 379
Dołączył(a): Cz, 26-04-2007 22:13
Lokalizacja: Wisla
Numer GG: 2551507

Re: The DUDE

Postprzez newshade » Pn, 10-01-2011 22:54

Neostrade mam u kolegi to od niego próbuje połączyć się przez DUDE z moim mikrotik-iem. Tak samo się dzieje jak jestem u siebie w sieci wewnętrznej, też mi blokuje adres.
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez kefflar » Śr, 09-02-2011 13:39

Podczas konfigurowania MikroTika - a konkretnie zabezpieczeń sprawdź czy nie ustawiłeś regułki wykrywającej skanery portów. Jeśli tak to po zalogowaniu się do MikroTik'a(zrobisz to bez problemu używając MAC adresu Mikrotika, trzy ktopki w menadżerze połączeń Winboxa) w ip ->firewall -> Address List sprawdź czy nie widnieje Twój adres IP. Jeśli tak to usuń. A następnie znajdź w ip firewall rules regułki odpowiedzialne za wykrywanie skanera portów.

Pozdrawiam
kefflar
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 07-01-2011 23:27


Powrót do MikroTik



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: TomForMod i 2 gości