The DUDE

Wszystkie tematy związane z tematyką systemu MikroTik.

The DUDE

Postprzez newshade » Śr, 22-12-2010 00:06

Mam mikrotika RG750G dlaczego nie mogę go zdiagnozować za pomocą programu dude? Wybierając opcje badaj podczas dodawania urządzenia do mapy mikrotik blokuje adres jak mam ustawiony na karcie sieciowej i tracę z nim łączność dopóki nie zmienię adres na inny i tak w kółko.
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez ygrecki » Śr, 22-12-2010 15:14

Jak masz na nim bridge'a to ustaw Admin MAC Address. Moze cos na fw?
ygrecki
Znawca
 
Posty: 383
Dołączył(a): Cz, 26-04-2007 22:13
Lokalizacja: Wisla
Numer GG: 2551507

Re: The DUDE

Postprzez newshade » Cz, 23-12-2010 00:50

Mam bridge tylko jaki Admin MAC Address mam wpisać?
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez ygrecki » Cz, 23-12-2010 10:52

Dwa pola wyzej (w WinBox) jest MAC Address - skopiuj go i tyle. Mozesz dac tez MAC portu ether1. To po prostu bedzei identyfikator bridge'a. Jak nie ma Admin MAC Address to czasem widzisz swoj sprzet pod jednym MACkiem a czasem pod innym i moga byc problemy
ygrecki
Znawca
 
Posty: 383
Dołączył(a): Cz, 26-04-2007 22:13
Lokalizacja: Wisla
Numer GG: 2551507

Re: The DUDE

Postprzez newshade » Pt, 24-12-2010 01:09

Włączyłem MAC Adress na bridge i dalej to samo. Dodając nowe urządzenie w programie The Dude i wybierając opcje badaj blokuje mi dostęp do serwera dopóki nie zresetuje neostrady żeby zmieniło mi adres IP. Co może być jeszcze nie tak?
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez ygrecki » Pt, 24-12-2010 15:12

No to moze Twoj modem z neo wykrywa skanowanie jako atak. Skanowanie po portach itd jak tam w DUDE ustawisz. Sprawdz to czy nie ma na neo jakiegos zabezpiecznia typu firewall syste IDS czy cos. Poza tym nie za bardzo wiem jak przez neo skanujesz urzadzenia?
ygrecki
Znawca
 
Posty: 383
Dołączył(a): Cz, 26-04-2007 22:13
Lokalizacja: Wisla
Numer GG: 2551507

Re: The DUDE

Postprzez newshade » Pn, 10-01-2011 22:54

Neostrade mam u kolegi to od niego próbuje połączyć się przez DUDE z moim mikrotik-iem. Tak samo się dzieje jak jestem u siebie w sieci wewnętrznej, też mi blokuje adres.
newshade
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pn, 13-12-2010 23:43

Re: The DUDE

Postprzez kefflar » Śr, 09-02-2011 13:39

Podczas konfigurowania MikroTika - a konkretnie zabezpieczeń sprawdź czy nie ustawiłeś regułki wykrywającej skanery portów. Jeśli tak to po zalogowaniu się do MikroTik'a(zrobisz to bez problemu używając MAC adresu Mikrotika, trzy ktopki w menadżerze połączeń Winboxa) w ip ->firewall -> Address List sprawdź czy nie widnieje Twój adres IP. Jeśli tak to usuń. A następnie znajdź w ip firewall rules regułki odpowiedzialne za wykrywanie skanera portów.

Pozdrawiam
kefflar
 
Posty: 11
Dołączył(a): Pt, 07-01-2011 23:27


Powrót do MikroTik



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości