MT jako router WISP - co decyduje o porcie ether

Wszystkie tematy związane z tematyką systemu MikroTik.

MT jako router WISP - co decyduje o porcie ether

Postprzez LukaszW » Cz, 15-11-2012 11:17

Witam
U klienta mam MT skonfigurowanego jako Wisp
Czyli mt jest połączony tunelem EOIP do bazy.
Jest tak skonfigurowany że user na porcie ether otrzymuje Internet a za razem port ether jest routerem rozdaje adresy Ip. Dzięki temu user może sobie wpinać co chce.
Ja widzę jego MT jako router i tak go dopisuję do mojego serwera.

Co w tym wypadku decyduje o tym że ruch kierowany jest na konkretny ether?????

na RB711 działa mi to idealnie
Ale mam rb 433 w trybie klienta i podłączonych 2 niezależnych userów, 2 bridge, 2 tunele itd cała konfiguracja zduplikowana tylko że na osobnych adresach i bridge.
Nie mają netu!!!!
Gdzie mam ustawić że konkretny bridge i routing na nim to konkretny ether lub jego IP lokalne
Co w Rb wieloportowych decyduje o tym na który port kierujemy routing.
LukaszW
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz, 07-04-2011 18:38

Re: MT jako router WISP - co decyduje o porcie ether

Postprzez _Sheriff_ » N, 25-11-2012 14:16

Za mało danych:
- jak łącza sie klienci z twoją siecią, jak się autoryzują itp, jakaś głębsza opisów-ka, a jak sobie juz poradziłeś z problemem, to grzeczność nakazuje podzielić się rozwiązaniem z innymi.
Obrazek Obrazek
gg:8042043 --- konfiguracja i administracja sieci opartych na MT ---
Avatar użytkownika
_Sheriff_
Znawca
 
Posty: 1081
Dołączył(a): Pt, 03-11-2006 21:50
Lokalizacja: N=50°01' E=22°40'
Numer GG: 8042043

Re: MT jako router WISP - co decyduje o porcie ether

Postprzez vargburzum » Śr, 28-11-2012 12:48

Static routing pomoże ci kierować pakiety. Myślę jednak, że problem masz z czym innym. Co zbridgowałeś, jakie masz ustawienia NAT bo pewnie tutaj jest problem. Rozumiem, że jeden interfejs masz wejściowy (wlan?) stawiasz na nim EoIP i bridgujesz bridge1 eopi1 + wlan, bridge2eopi2+wlan? Na jednym ethernecie masz adress 1 z klasy klienta, na drugim masz 2 z innej klasy? W NAT dwa wpisy - adress ip klienta 1 out interfejs - bridge1, masqarada(lub sam eoip - opieram się na konfigu z pppoeout którego uzywam) na drugim analogicznie? Tyle wystarczy aby to działało prawidłowo jak na moje oko. Oczywiście jesli jesteś spięty w WDS bo w samym station-bridge o ile się nie mylę nie da się puścić 2 eoip? Nie jestem pewien ale tak mi się na chłopski rozum wydaje.

Pozdrawiam
vargburzum
 
Posty: 49
Dołączył(a): Śr, 09-07-2008 14:36


Powrót do MikroTik



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron