Mikrotik jako WISP (router po lanie)

Wszystkie tematy związane z tematyką systemu MikroTik.

Mikrotik jako WISP (router po lanie)

Postprzez LukaszW » Cz, 05-04-2012 18:09

Witam.
Wiem że temat jest trochę oklepany ale nie znalazłem konkretnych informacji.

Potrzebuje zrobić coś takiego:

Mam MT (klienta) w trybie station podłączonego do sieci przez tunel eoip.
Cała sieć jest przezroczysta a klient wpięty do lan MT pobiera sobie adres ip z głównego serwera.
Chcę zrobić tak żeby adres ip pobierał sam MT (klienta) który będzie pełnił funkcję routera i sam będzie nadawał swój adrsw ip. Efekt - klient wpina sobie kompa lub switcha czy też zwykłego ap 2.4ghz i ma routing w domu, nie musi kupować routera.
Czy wie ktoś gdzie znajdę jakieś konkretne info na ten temat?
Dzięki za pomoc.
LukaszW
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz, 07-04-2011 18:38

Re: Mikrotik jako WISP (router po lanie)

Postprzez Cimek » N, 08-04-2012 18:39

Kurcze, nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chcesz mieć mt w trybie station , a od strony lan router ??
Cimek
 
Posty: 17
Dołączył(a): Wt, 08-06-2010 12:30

Re: Mikrotik jako WISP (router po lanie)

Postprzez LukaszW » Wt, 10-04-2012 08:44

TAk. Juz to trochę opanowałem. iest oryginalny scrypt MT który to robi, ale cos nie tak jest z firewallem blokuje mi połączenia
linlk: mikrotik.net.pl/wiki/Konfiguracja_domyślna
LukaszW
 
Posty: 42
Dołączył(a): Cz, 07-04-2011 18:38

Re: Mikrotik jako WISP (router po lanie)

Postprzez zuziaaa17 » So, 14-04-2012 11:47

Przedewszystkim co to za rb masz?

a ja nie kumam, ustaw dhcp klienta na wanie, serwer dhcp na lanie i po problemie.
zuziaaa17
 
Posty: 27
Dołączył(a): N, 03-10-2010 11:20

Re: Mikrotik jako WISP (router po lanie)

Postprzez Cimek » Pn, 16-04-2012 16:25

Robisz tak:

* wlan ustawiasz w tryb station/station wds (obojętnie) i łączysz się z twoją bazą
* ustawiasz adres od strony wan (czyli w tym wypadku na karcie wlan), możesz to zrobić ręcznie ip addresses (jeżeli dajesz ręcznie musisz dodać też bramę, ip routes pole gateway), lub dynamicznie ip dhcp client dajesz add wybierasz intrfaces wlan i ok.
* Dodajesz adres na port lan (np eth1) na którym utworzysz serwer dhcp (ip addresses np 192.168.200.1/24), następnie przechodzisz ip DHCP serwer dajesz dhcp setup (interfaces - eth1, potem next w polu dns wpisujesz dns'a i do końca next
*tworzysz masquerade ip firewall nat add, ustawiasz w general chain=srcnat, w action action=masquerade i ok

I efekt jest taki że klient łączy się bezprzewodowo z twoja siecią, a od strony lan (eth1) ma neta z serwerem dhcp czyli dostaje adres dynamicznie.

Acha przede wszystkim pamiętaj o wyłączeniu Brigda, jeżeli będzie włączony to serwer dhcp będzie podświetlony na czerwono. I nie będzie działał.

Jak byś nie dał rady pisz postaram się pomódz.
Cimek
 
Posty: 17
Dołączył(a): Wt, 08-06-2010 12:30


Powrót do MikroTik



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość