Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Wszystkie tematy związane z tematyką systemu MikroTik.

Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Postprzez wrj » Śr, 31-03-2021 16:17

Hej,
Mam problem z Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT dotyczący zasięgu Wi-Fi dla 2.4G oraz 5G, wydaje mi się, że coś jest nie tak z jego konfiguracją, być może moje mieszkanie (nowe budownictwo) mu nie sprzyja i muszę dokupić AP. W odległości około 1 m wszystko jest porządku, natomiast w salonie (ok 10 m od routera) mam straszny spadek transferu dla 5G (pomiar wykonany z MacBook Pro 2018 który według Apple wspiera 5G ac 3x3 MIMO do raspberry pi podłączonej kablem):

Kod: Zaznacz cały
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec  8.12 MBytes  68.1 Mbits/sec                 
[  5]   1.00-2.00   sec  5.87 MBytes  49.2 Mbits/sec                 
[  5]   2.00-3.00   sec  6.15 MBytes  51.5 Mbits/sec                 
[  5]   3.00-4.00   sec  5.28 MBytes  44.3 Mbits/sec                 
[  5]   4.00-5.00   sec  5.63 MBytes  47.2 Mbits/sec                 
[  5]   5.00-6.00   sec  6.00 MBytes  50.4 Mbits/sec                 
[  5]   6.00-7.00   sec  5.31 MBytes  44.5 Mbits/sec                 
[  5]   7.00-8.00   sec  5.91 MBytes  49.5 Mbits/sec                 
[  5]   8.00-9.00   sec  5.82 MBytes  48.8 Mbits/sec                 
[  5]   9.00-10.00  sec  6.05 MBytes  50.8 Mbits/sec                 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-10.00  sec  60.1 MBytes  50.4 Mbits/sec                  sender
[  5]   0.00-10.13  sec  58.1 MBytes  48.1 Mbits/sec                  receiver


Próbowałem zmiany kanałów przy pomocy aplikacji Wifi Analyzer lecz to nie pomaga. Dla 5G z wykresów wynika że jest jeszcze dużo miejsca.
Konfiguracja:
Kod: Zaznacz cały
/interface bridge
add admin-mac=CC:2D:E0:E7:07:38 auto-mac=no comment=defconf name=bridge
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] speed=100Mbps
set [ find default-name=ether2 ] speed=100Mbps
set [ find default-name=ether3 ] speed=100Mbps
set [ find default-name=ether4 ] speed=100Mbps
set [ find default-name=ether5 ] speed=100Mbps
set [ find default-name=sfp1 ] advertise=10M-half,10M-full,100M-half,100M-full,1000M-half,1000M-full disabled=yes
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-g/n basic-rates-b="" channel-width=20/40mhz-Ce country=poland disabled=no \
    frequency=auto mode=ap-bridge name=WitaminkaD_2G rate-set=configured ssid=WitaminkaD_2G supported-rates-b=""
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-onlyac basic-rates-a/g=24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps channel-width=\
    20/40/80mhz-Ceee country=poland disabled=no frequency=auto mode=ap-bridge name=WitaminkaD_5G rate-set=configured \
    ssid=WitaminkaD_5G supported-rates-a/g=24Mbps,36Mbps,48Mbps,54Mbps wireless-protocol=802.11 wps-mode=disabled
/interface list
add comment=defconf name=WAN
add comment=defconf name=LAN
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" mode=dynamic-keys supplicant-identity=MikroTik
/ip pool
add name=dhcp ranges=192.168.88.10-192.168.88.254
/ip dhcp-server
add address-pool=dhcp disabled=no interface=bridge name=defconf
/queue interface
set WitaminkaD_2G queue=only-hardware-queue
set WitaminkaD_5G queue=only-hardware-queue
/user group
set full policy=\
    local,telnet,ssh,ftp,reboot,read,write,policy,test,winbox,password,web,sniff,sensitive,api,romon,dude,tikapp
/interface bridge port
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether2
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether3
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether4
add bridge=bridge comment=defconf interface=ether5
add bridge=bridge comment=defconf interface=sfp1
add bridge=bridge comment=defconf interface=WitaminkaD_2G trusted=yes
add bridge=bridge comment=defconf interface=WitaminkaD_5G
/ip neighbor discovery-settings
set discover-interface-list=LAN
/interface list member
add comment=defconf interface=bridge list=LAN
add comment=defconf interface=ether1 list=WAN
/ip address
add address=192.168.88.1/24 comment=defconf interface=bridge network=192.168.88.0
/ip cloud
set update-time=no
/ip dhcp-client
add comment=defconf disabled=no interface=ether1
/ip dhcp-server network
add address=192.168.88.0/24 comment=defconf dns-server=8.8.8.8,8.8.4.4 gateway=192.168.88.1
/ip dns
set servers=8.8.8.8,8.8.4.4
/ip dns static
add address=8.8.8.8 name=google
add address=8.8.4.4 name="google 2"
add address=192.168.88.1 name=router.lan
/ip firewall filter
add action=fasttrack-connection chain=forward connection-state=established,related
add action=accept chain=forward connection-state=established,related
/ip firewall nat
add action=masquerade chain=srcnat comment="defconf: masquerade" ipsec-policy=out,none out-interface-list
/ip service
set telnet disabled=yes
set ftp disabled=yes
set www disabled=yes
set ssh disabled=yes
set api disabled=yes
set winbox address=192.168.88.0/24
set api-ssl disabled=yes
/ip ssh
set allow-none-crypto=yes forwarding-enabled=remote
/system clock
set time-zone-name=Europe/Warsaw
/system identity
set name=WitaminkaD
/tool bandwidth-server
set enabled=no
/tool mac-server
set allowed-interface-list=none
/tool mac-server mac-winbox
set allowed-interface-list=none
/tool mac-server ping
set enabled=no


Mógłby ktoś popatrzeć swoim mądrym okiem, w czym jest problem?
wrj
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 31-03-2021 15:52

Re: Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Postprzez slx » Cz, 01-04-2021 15:47

A jakie masz poziomy sygnału i szumów w salonie?
slx
Moderator
 
Posty: 566
Dołączył(a): Śr, 21-11-2007 11:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Postprzez wrj » Wt, 06-04-2021 09:14

Hej,
Wybacz za tak późną odpowiedź.
Poniżej zamieszczam zrzuty ekranu z Wifi Analyzer.

ObrazekObrazekObrazek
wrj
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 31-03-2021 15:52

Re: Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Postprzez slx » Cz, 08-04-2021 19:01

Bardziej chodziło mi o sprawdzenie w Winboxie, po dwukliknięciu swojego urządzenia na liście "Registration" w menu "Wireless" jakie są wartości na zakładkach "Signal" i przy okazji "Statistics" podczas ściągania jakiś danych. Sprawdź w szczególności wskaźnik CCQ czy jest odpowiednio wysoki. Najlepiej zrób screenshoty. Możesz też sprawdzić zakładkę "Status" na interfejsie wlan.
slx
Moderator
 
Posty: 566
Dołączył(a): Śr, 21-11-2007 11:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Postprzez wrj » Cz, 08-04-2021 20:38

O te zakładki chodziło?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
wrj
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 31-03-2021 15:52

Re: Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Postprzez slx » Pt, 09-04-2021 14:27

Jeszcze po dwukliku swojego urządzenia, które wolno działa, na liście "Registration", jakie są wartości na zakładce "Signal".
I podaj o jakim spadku prędkości jest mowa, czyli ile miałeś mniej więcej na tej odległości 1m?
slx
Moderator
 
Posty: 566
Dołączył(a): Śr, 21-11-2007 11:33
Lokalizacja: Wrocław

Re: Mikrotik RB962UiGS-5HacT2HnT zasięg WIFI

Postprzez wrj » Pt, 09-04-2021 17:14

Z odległości ok 1m
Kod: Zaznacz cały
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec  59.4 MBytes   498 Mbits/sec                 
[  5]   1.00-2.00   sec  58.7 MBytes   493 Mbits/sec                 
[  5]   2.00-3.00   sec  61.5 MBytes   516 Mbits/sec                 
[  5]   3.00-4.00   sec  53.2 MBytes   446 Mbits/sec                 
[  5]   4.00-5.00   sec  53.6 MBytes   450 Mbits/sec                 
[  5]   5.00-6.00   sec  57.3 MBytes   481 Mbits/sec                 
[  5]   6.00-7.00   sec  57.3 MBytes   481 Mbits/sec                 
[  5]   7.00-8.00   sec  56.8 MBytes   477 Mbits/sec                 
[  5]   8.00-9.00   sec  58.2 MBytes   488 Mbits/sec                 
[  5]   9.00-10.00  sec  38.0 MBytes   319 Mbits/sec                 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-10.00  sec   554 MBytes   465 Mbits/sec                  sender
[  5]   0.00-10.01  sec   553 MBytes   464 Mbits/sec 


Odległość ok 2m
Kod: Zaznacz cały
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec  27.2 MBytes   227 Mbits/sec                 
[  5]   1.00-2.00   sec  26.1 MBytes   220 Mbits/sec                 
[  5]   2.00-3.00   sec  33.8 MBytes   284 Mbits/sec                 
[  5]   3.00-4.00   sec  34.8 MBytes   292 Mbits/sec                 
[  5]   4.00-5.00   sec  41.8 MBytes   351 Mbits/sec                 
[  5]   5.00-6.00   sec  44.5 MBytes   372 Mbits/sec                 
[  5]   6.00-7.00   sec  46.2 MBytes   388 Mbits/sec                 
[  5]   7.00-8.00   sec  46.3 MBytes   388 Mbits/sec                 
[  5]   8.00-9.00   sec  41.8 MBytes   351 Mbits/sec                 
[  5]   9.00-10.00  sec  32.4 MBytes   272 Mbits/sec                 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-10.00  sec   375 MBytes   314 Mbits/sec                  sender
[  5]   0.00-10.01  sec   373 MBytes   313 Mbits/sec


Ok 3m
Kod: Zaznacz cały
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-1.00   sec  5.05 MBytes  42.2 Mbits/sec                 
[  5]   1.00-2.00   sec  6.18 MBytes  52.1 Mbits/sec                 
[  5]   2.00-3.00   sec  15.2 MBytes   128 Mbits/sec                 
[  5]   3.00-4.00   sec  17.2 MBytes   145 Mbits/sec                 
[  5]   4.00-5.00   sec  17.3 MBytes   145 Mbits/sec                 
[  5]   5.00-6.00   sec  18.9 MBytes   158 Mbits/sec                 
[  5]   6.00-7.00   sec  17.4 MBytes   146 Mbits/sec                 
[  5]   7.00-8.00   sec  18.6 MBytes   156 Mbits/sec                 
[  5]   8.00-9.00   sec  18.3 MBytes   153 Mbits/sec                 
[  5]   9.00-10.00  sec  16.3 MBytes   137 Mbits/sec                 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
[ ID] Interval           Transfer     Bitrate
[  5]   0.00-10.00  sec   150 MBytes   126 Mbits/sec                  sender
[  5]   0.00-10.02  sec   150 MBytes   125 Mbits/sec                  receiver


Natomiast zauważyłem że podczas przemieszczania się i wykonywania pomiaru, zrywa mi połączenie z routerem.

Screen zrobiony z miejsca z tego samego miejsca w salonie, co poprzednie:
Obrazek
wrj
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 31-03-2021 15:52


Powrót do MikroTik



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

cron